Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2013

Ελεύθερη πτώση ρεκόρ από την στρατόσφαιρα

Ο αυστριακός Φίλιξ Μπόμγκαρτνερ ξεκινάει την κάθοδό του προς το έδαφος, 39 και πλέον χιλιόμετρα χαμηλότερα. Το αερόστατο ανέβασε τον Αυστριακό αλεξιπτωτιστή Φέλιξ Μπόμγκαρτνερ στα 39 χλμ, πριν πηδήξει στο κενό επιδιώκοντας να σπάσει τέσσερα ρεκόρ

Ο αυστριακός Φίλιξ Μπόμγκαρτνερ ξεκινάει την κάθοδό του προς το έδαφος, 39 και πλέον χιλιόμετρα χαμηλότερα.
Ο θάλαμος σταμάτησε αρχικά την άνοδό του, λίγο πάνω από τα 37 χλμ. ύψος, όπως ήταν σχεδιασμένο, και ο Μπόμγκάρτνερ και οι τεχνικοί στο κέντρο ελέγχου ξεκίνησαν τον τελικό έλεγχο των συστημάτων πριν το άλμα.
Στη συνέχεια ωστόσο το αερόστατο άρχισε και πάλι να κερδίζει ύψος και άγγιξε τα 39 χλμ. ύψος (στην τηλεοπτική μετάδοση φάνηκε να φτάνει ως τα 38.981 μ.), για να υποχωρήσει στη συνέχεια ελαφρά και να ξαναπάρει ύψος, ως τα 39.041 μ.
Ακολούθησε σε δύο φάσεις η αποσυμπίεση του θαλάμου και η αντίστοιχη συμπίεση του αέρα μέσα στην διαστημική στολή του, στις 21.00 ώρα Ελλάδας. Ο θάλαμος πήρε και πάλι ύψος όταν άνοιξε η μπουκαπόρτα και τελικά έφτασε ως τα 39.069 μ. ή 128.177 πόδια, πολύ πάνω από τον αρχικό στόχο των 120.000 ποδιών.
Το υψηλότερο σημείο στο οποίο καταγράφηκε ο θάλαμος, ήταν μόλις ένα μέτρο ψηλότερα από την σχετική ένδειξη.
Το υψηλότερο σημείο στο οποίο καταγράφηκε ο θάλαμος, ήταν μόλις ένα μέτρο ψηλότερα από την σχετική ένδειξη.
Ο Μπόμπγκάρτνερ βγήκε στο «μπαλκόνι» πάνω από την Γη και μετά από μερικές κουβέντες πήδηξε στο κενό.
Τα πρώτα 90 δευτερόλεπτα της πτώσης, λόγω της απουσίας πυκνού αέρα, το σώμα του περιστρεφόταν άγρια και στο κέντρο ελέγχου επικρατούσε σιωπή. Μόλις ωστόσο μπόρεσε να ευθυγραμμίσει το σώμα του και να πει τις πρώτες κουβέντες, όλοι ξέσπασαν σε ιαχές. Η κάθοδός του προς το έδαφος ήταν στη συνέχεια η προβλεπόμενη, με το άνοιγμα του αλεξίπτωτου.
Είναι δεδομένο ότι έσπασε τα ρεκόρ για την ψηλότερη πτήση με αερόστατο και το μεγαλύτερο άλμα με αλεξίπτωτο, αν και η ταχύτητα που ανέπτυξε και ο χρόνος που διήρκεσε η πτώση του αναμένεται να ανακοινωθούν επισήμως στη συνέχεια.
Εκανε το άλμα-ρεκόρ από τη στρατόσφαιρα - Δείτε το βίντεο
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από αρκετές αναβολές, η τελική προσπάθεια του Μπόμγκαρτνερ στις 14 Οκτωβρίου συνέπεσε με την επέτειο των 65 ετών από τότε που ο Τσακ Γιέγκερ έσπασε για πρώτη φορά το φράγμα του ήχου με το πειραματικό αεροσκάφος Bell X-1, πετώντας σε υψόμετρο 13,7 χλμ.
Οι ανεπίσημες επιδόσεις
Τα επιτεύγματα του τολμηρού αλεξιπτωτιστή θα πρέπει να αναγραφούν επισήμως στην Διεθνή Ομοσπονδία Αεροναυπηγικής πριν θεωρηθούν επίσημα.
Οι μετρήσεις από το GPS που είχε μαζί του δείχνουν ότι:
  • πήδηξε στο κενό από τα 39,044 χλμ. (128.097 πόδια), κάνοντας ρεκόρ ύψους για πτήση με αερόστατο και άλματος με αλεξίπτωτο
  • έπεφτε χωρίς να ανοίξει αλεξίπτωτο επί 4΄19΄΄, δηλαδή δεν έσπασε το ρεκόρ των 4΄36΄΄ του Κίτιντζερ από το 1960
  • έφτασε σε ταχύτητα τα 1.137 χλμ./ώρα, επίδοση που δεν είναι μεγαλύτερη του ήχου, αλλά πιθανότατα θα χαρακτηριστεί η ταχύτερη ελεύθερη πτώση που έχει καταγραφεί
Παρακολουθήστε περισσότερα για το εγχείρημά του στην σελίδα της RedBullStratos κάνοντας κλικ εδώ.
Οι ειδικοί που σχεδιάζουν την αποστολή αποφάσισαν να ξεκινήσουν να φουσκώνουν το μπαλόνι με ήλιο στις 17.30 περίπου ώρα Ελλάδας, αφού καταγράφηκε μείωση των ανέμων στην περιοχή και κρίθηκε ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί η αποστολή.
Το συγκεκριμένο αερόστατο, χωρητικότητας 850.000 κ.μ. αερίου, αποτελείται από υλικό ιδιαίτερα λεπτό, γεγονός που επιβάλλει η απογείωσή του να γίνεται μόνο εφόσον στην περιοχή φυσούν άνεμοι που δεν ξεπερνούν τα 3 χλμ./ώρα, για το κρίσιμο διάστημα των πρώτων 250 μέτρων.
Κατά την διαδικασία ελέγγου εξοπλισμού και θαλαμίσκου, λίγο μετά την απογείωση, ο Μπομγκάρτνερ πληροφόρησε το κέντρο ελέγχου ότι κάτι δεν φαίνεται να λειτουργεί σωστά με την θέρμανση στο κράνος του, κάτι που «είναι πολύ σοβαρό, Τζο ... μερικές φορές θολώνει όταν εκπνέω, δεν νιώθω θέρμανση», όπως είπε στον Κίτιντζερ, με τον οποίο υπήρχε συνεχώς ανοιχτή γραμμή. Ευτυχώς, όλα κύλησαν ομαλά.
Οι κυριότεροι κίνδυνοι για τον Μπομγκάρτνερ
Το ισχυρό ωστικό κύμα που θα προκαλέσει το ίδιο το σώμα του αλεξιπτωτιστή όταν θα σπάσει το φράγμα του ήχου, θα μπορούσε να έχει επάνω του επίδραση αντίστοιχη μίας έκρηξης, αν και κάτι τέτοιο στη στρατόσφαιρα μετριάζεται από την χαμηλή πυκνότητα του αέρα.
Μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος το σώμα του να μπει σε οριζόντια περιδίνιση σε μεγάλο ύψος, όπου η πίεση είναι χαμηλή. Σε μία τέτοια περίπτωση, εάν η περιστροφή του είναι πολύ γρήγορη, θα μπορούσε να χάσει τις αισθήσεις του, να τραυματιστεί στα μάτια, στον εγκέφαλο, ακόμη και να υποστεί βλάβη το καρδιαγγειακό του σύστημα.
Μία απώλεια της πίεσης μέσα στη στολή του Μπομγκάρτνερ, ακόμη και για μικρό διάστημα, θα ήταν επίσης πιθανότατα φονική. Η έκθεση στο κενό, ή την εξαιρετικά χαμηλή πίεση, προκαλεί κυριολεκτικά βρασμό στο αίμα και τα σωματικά υγρά, καθώς διάφορα στοιχεία μετατρέπονται σε αέριο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει είτε το θάνατο είτε, σε μικρότερη κλίμακα, «νόσο των δυτών», η οποία παραλύει το σώμα και αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα με είσοδο σε θάλαμο υψηλής πίεσης, τα αποτελέσματα είναι μη αναστρέψιμα.
Η μείωση της πίεσης μπόρεί να κάνει τα αέρια που είναι ήδη μέσα στο σώμα να προκαλέσουν μία σειρά από άλλα προβλήματα: απώλεια ακοής, ναυτία και οξείς πόνους σε δόντια, οστά και στομάχι. Εάν η αποσυμπίεση της στολής είναι απότομη, υπάρχει κίνδυνος ταχείας υπερδιαστολής των πνευμόνων και στη συνέχεια «κατάρρευσής» τους, με αποτέλεσμα την ασφυξία. Μία μεγάλη φυσαλίδα αερίου σε αρτηρία μπορεί να οδηγήσει σε εμβολή, διακόπτοντας την ροή του αίματος.
Οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες επίσης είναι σοβαρή απειλή, τόσο για τον ίδιο τον αλεξιπτωτιστή όσο και για τον εξοπλισμό του, ενώ η μεγάλη θερμότητα από την ηλιακή ακτινοβολία είναι επίσης επικίνδυνη.
Η υπεριώδης ακτινοβολία είναι 100.000 φορές ισχυρότερη στα όρια της στρατόσφαιρας, ωστόσο ο χρόνος της έκθεσης, όταν ο Μπομγκάρτνερ πηδήξει στο κενό, θα είναι μικρός.
Ουσιαστικά, όπως τονίζουν οι ειδικοί, οι δύο κυριότερες απειλές είναι η απώλεια πίεσης στη στολή του και κάποια δυσλειτουργία στα αλεξίπτωτα.
Ετοιμος ο ριψοκίνδυνος Αυστριακός
Ο 43χρονος- γνωστός για τα άλματα που πραγματοποιεί από ουρανοξύστες- γνωρίζει καλά τους κινδύνους που αντιμετωπίζει. Στο εν λόγω ύψος, η ατμοσφαιρική πίεση είναι λιγότερο από 2% της πίεσης στο επίπεδο της θάλασσας και είναι αδύνατον να αναπνεύσει κανείς χωρίς συσκευή οξυγόνου.
Άλλοι που επιχείρησαν να σπάσουν τα προηγούμενα ρεκόρ για την ψηλότερη, ταχύτερη και μακρύτερη σε διάρκεια ελεύθερη πτώση, έχασαν την ζωή τους κατά την διάρκεια της προσπάθειας.
«Αν κάτι πάει στραβά, ο μόνος που μπορεί να σε βοηθήσει είναι ο Θεός» λέει ο τολμηρός Μπομγκάρτνερ.
Δίπλα στον 43χρονο, μεταξύ κορυφαίων ειδικών της αεροναυπηγικής, της ιατρικής, της μηχανικής και του αεροδιαστημικού εξοπλισμού, είναι και ο συνταγματάρχης της αεροπορίας των ΗΠΑ Τζόζεφ Κίτιντζερ, κάτοχος του ρεκόρ ελεύθερης πτώσης από το 1960 και άλλων δύο που επιδιώκει να καταρρίψει ο Μπομγκάρτνερ.
Ο Κίτιντζερ πήδηξε από ένα πρωτόγονο καλάθι αεροστάτου χωρίς ελεγχόμενη ατμόσφαιρα, από ύψος 102.800 ποδιών ή 31,3 χλμ. περίπου.
Ματαιώθηκε η πρώτη προσπάθεια
Οι ιχυρότατοι άνεμοι έγιναν αιτία να αναβληθεί στις 9 Οκτωβρίου το πρωτόγνωρο εγχείρημα του Μπομγκάρτνερ, να πηδήξει με αλεξίπτωτο από ύψος 36.567 μέτρων.
Το άλμα του 43χρονου με στόχο να καταρρίψει την παγκόσμια επίδοση ελεύθερης πτώσης από τη στρατόσφαιρα, αναβλήθηκε εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι της εταιρείας, η οποία το διοργανώνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου