Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Ιστορίες για τον πύργο του διαβόλου, του πρώτου μνημείου των Η.Π.Α!

Ο πύργος του διαβόλου είναι ένας μονολιθικός πυριγενής ηφαιστειογενής λαιμός που βρίσκεται στους μαύρους λόφους κοντά στο Hulett και Sundance στο Crook County, βορειοανατολικά του Wyoming, πάνω από τον ποταμό Belle Fourche. Έχει ύψος 386 μέτρα πάνω από το έδαφος και η κορυφή είναι στα 1.558 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Ο πύργος του διαβόλου ήταν το πρώτο Εθνικό Μνημείο που δηλώθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και ιδρύθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 1906, από τον Πρόεδρο Theodore Roosevelt.

Πρόκειται για έναν φυσικό σχηματισμό που μοιάζει με τον απολιθωμένο κορμό ενός δέντρου και το ύψος του είναι 390 μέτρα- ελάχιστα μικρότερο από εκείνο του Empire State Building, του μέχρι πριν από κάποια χρόνια ψηλότερου κτηρίου στον κόσμο- πάνω από την κοιλάδα του ποταμού Belle Fourche. Στην κορυφή του υπάρχει ένα πλάτωμα έκτασης 6 στρεμμάτων

Η έκταση του μνημείου περικλείει 1.347 στρέμματα (5,45 km2). Τα τελευταία χρόνια, περίπου το 1% των 400.000 επισκεπτών ετησίως κάνουν αναρρίχηση κυρίως μέσω των παραδοσιακών τεχνικών αναρρίχησης.

Οι ινδιάνικοι μύθοι λένε ότι 7 αδελφές της φυλής των Σιού που μάζευαν τα λουλούδια κυνηγήθηκαν από μια αρκούδα. Τότε το Μεγάλο Πεύμα τις λυπήθηκε και αύξησε το έδαφος που έγινε πύργος προστασίας και μπήκαν μέσα. Η αρκούδα προσπάθησε να αναρριχηθεί στο βράχο, αλλά έπεσε μακριά, τα δε κορίτσια αναλήφθησαν στον ουρανό. Οι Ινδιάνοι λένε πως αυτά τα σημάδια στις πλευρές του λόφου είναι τα αποτυπώματα της αρκούδας' επίσης λένε ότι οι πρόγονοι τους κοιτούσαν στον ουρανό και τα έβλεπαν.

Όπως και να έχει πάνω απο τον Πύργο του Διαβόλου, στον ουρανό εμφανίζονται 7Πλειάδες -για τιις οποίες μαθαίνουμε από την Ελληνική Μυθολογία ότι πως ήταν επτά αδελφές, γι΄ αυτό και τις αποκαλούν και «Εφτάστερο» ή«Εξάστερο» (η Μερόπη είναι δυσδιάκριτη), από όπου και ο λαϊκός στίχος από τα «Εκατολόγια της Αγάπης»:

"Έξι άστρα σέρνει η Πούλια" - τις οποίες 6 μπορούσαν να δουν με γυμνό μάτι αλλά την 7η μόνο με τηλεσκόπιο....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου