Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Bohemian Paradise ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ



Το όνομα ήδη φαντάζει μοναδικό και ανεπανάληπτο: Bohemian Paradise (Cesky Raj), μια προστατευόμενη περιοχή, στην καρδιά της Δημοκρατίας της Τσεχίας, και μια παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO. Όπως ήταν αναμενόμενο, η περιοχή όπου βρίσκεται το Γεωπάρκο Βοημίας, είναι μεταξύ των πόλεων Turnov, Mnichovo Hradiste και Jicin, και έχει επιλεγεί ως αντικείμενο πολυάριθμων καλλιτεχνών στην Πράγα.

Πάνω από εκατομμύρια χρόνια, ο ήλιος, η βροχή και ο άνεμος έχουν σκαλίσει τους βράχους ψαμμίτη, δημιουργώντας φανταστικές δομές, με λεπτούς πυργίσκους και πυλώνες που φαντάζουν εκπληκτικοί.
Κατά τη διάρκεια της γεωλογικής ιστορίας της Γης, η περιοχή του Γεωπάρκου Βοημίας φαίνεται να κατακλύζεται από τα νερά της θάλασσας. Τα Μεσοζωικά ιζήματα από τη θάλασσα αποτέλεσαν τη βάση των υφιστάμενων στηλών ψαμμίτη του παράδεισου της Βοημίας.
Η περιοχή καλύπτει μια έκταση περίπου 92 τετραγωνικών χιλιομέτρων, και είναι εξαιρετικά σεισμική, και η ηφαιστειακή της καλντέρα βρίσκεται σε μια πολύ ζωντανή κατάσταση. Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει μια αύξηση στην κίνηση του μάγματος προς την επιφάνεια, με μια σχετική αύξηση της σεισμικότητας στα Τσεχο-γερμανικά σύνορα.
Από το 1955, η περιοχή είναι γνωστή ως το "Bohemian Paradise" και είναι το παλαιότερο καταφύγιο στην Τσεχική Δημοκρατία ενώ βρίσκεται 100 χιλιόμετρα βόρεια-ανατολικά της Πράγας και σε υψόμετρο που κυμαίνεται από 800 έως 1600 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Οι δομές της ποικίλουν ως προς τη φύση και αντιπροσωπεύουν διαφορετικές καταστάσεις, ενώ υπάρχουν και μια ολόκληρη σειρά από γεωλογικά, παλαιοντολογικά και ορυκτολογικά μυστήρια, που οι ερευνητές ελπίζουν να λύσουν.
Το βουνό συμβολίζει το σημείο συνάντησης μεταξύ ουρανού και Γης, μεταξύ Θεού και ανθρώπου, και μοιάζει πραγματικά αιώνιο και διαχρονικό.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου