Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ ΑΡΘΟΥΡΟΥ

Πρόκειται για ένα μυστήριο που έχει μπερδέψει πολλές γενιές ιστορικών, αλλά τα μυστικά της Στρογγυλής Τραπέζης του Βασιλιά Αρθούρου ίσως τελικά να έρθουν στην επιφάνεια χάρη στη σύγχρονη τεχνολογία.
Ένα κυκλικό γήινο ανάχωμα κοντά στο Κάστρο Stirling έχει συνδεθεί πολλές φορές με τον θρυλικό βασιλιά, του Βρετανούς αριστοκράτες και τους Ρωμαίους εισβολείς, αλλά η προέλευσή του παραμένει κρυφή στην ιστορία.

Σήμερα, για πρώτη φορά, μία ομάδα αρχαιολόγων από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει σκάνερ υψηλής τεχνολογίας προκειμένου να εξετάσουν το έδαφος κάτω από το ανάχωμα, δίνοντας μια σαφή εικόνα της προέλευσής του.

Η συγκεκριμένη κατασκευή έχει γοητεύσει πολλούς ιστορικούς. Παρά το μυστήριο που ενδεχομένως να κρύβει, το ανάχωμα έχει μείνει ανέγγιχτο από φόβο μήπως καταστραφεί. Στόχος του νέου εγχειρήματος είναι να δοθεί μία πλήρης γεωφυσική εικόνα ολόκληρης της περιοχής.

Ο Δρ. Richard Jones, λέκτορας αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, δήλωσε πως η ομάδα του δεν γνωρίζει ακριβώς τι μπορεί να κρύβεται κάτω από το ανάχωμα.

«Πρόκειται για μία φανταστική ευκαιρία να ανακαλύψουμε περισσότερα πράγματα για την τοποθεσία που έχει γοητεύσει πολύ κόσμο με το πέρασμα των αιώνων, και είναι συναρπαστικό γιατί δεν γνωρίζουμε τι θα αποκαλυφθεί,» αναφέρει ο ίδιος. «Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιούμε θα σκανάρει κάτω από το έδαφος, φέρνοντας ουσιαστικά στην επιφάνεια οτιδήποτε χαμένο κρύβεται μέχρι ένα μέτρο βάθος.»

Ο ιστορικός John Harrison ανέφερε πως το διακριτικό κυκλικό σχήμα του αναχώματος έχει αλλάξει με τα χρόνια, ενώ υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με τη χρονολογία και την προέλευσή του.

«Οι άνθρωποι λένε ιστορίες για το Βασιλιά Αρθούρο εδώ και εκατοντάδες χρόνια και έχουν ακουστεί σχεδόν όλες οι εκδοχές. Η προέλευσή του, όμως, παραμένει ένα μυστήριο.»

Η περιοχή χρησιμοποιούνταν ως κήπος κατά τον 16o και 17o αιώνα. Πότε, όμως, πήρε την παρούσα κυκλική του μορφή;

«Ίσως κοντά στα τέλη του 1620. Γύρω όμως στο 1375, ο ποιητής John Barbour αναφέρει πως «η στρογγυλή τράπεζα» βρισκόταν κάπου νότια του Κάστρου Stirling και η παράδοση συνέχισε να την τοποθετεί σε εκείνη την περιοχή. Είναι ένα μυστήριο, που δεν μπορούν να λύσουν τα γραμμένα. Ίσως όμως η γεωφυσική να καταφέρει να μας δώσει τις απαντήσεις που ψάχνουμε.»

Ο αρχαιολόγος Stephen Digney, ένας από τους συντονιστές του εγχειρήματος, υποστήριξε πως στην περιοχή γύρω από το Κάστρο Stirling βρίσκονται μερικά από τα καλύτερα μεσαιωνικά τοπία ολόκληρης της Ευρώπης.

Ο Richard Strachan της υπηρεσίας Historic Scotland, αναφέρει πως το εν λόγω εγχείρημα «είναι σημαντικό γιατί θα βοηθήσει να μάθουμε περισσότερα για το παρελθόν της Σκωτίας».

«Η περιοχή δεν είναι μόνο γοητευτική, αλλά και ευαίσθητη, πράγμα που σημαίνει ότι οι γεωφυσικές τεχνικές είναι ιδανικές, καθώς θα φέρει στην επιφάνεια οτιδήποτε αρχαιολογικό βρίσκεται κάτω από αυτή, χωρίς όμως να καταστραφεί το παραμικρό.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου