Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΥΠΑΡΞΗ ΖΩΗΣ ΣΤΟΝ ΤΙΤΑΝΑ

titanΑποδείξεις πως υπάρχει ζωή σε ένα από μεγαλύτερα φεγγάρια του Κρόνου, τον Τιτάνα, διατείνονται πως ανακάλυψαν επιστήμονες που δημοσιοποίησαν σε δύο ξεχωριστές επιστημονικές εκθέσεις.
Ειδικοί ανέλυσαν στοιχεία της επιφάνειας του Τιτάνα, μόνου γνωστού φεγγαριού που διαθέτει πυκνή ατμόσφαιρα, που προσκόμισε το διαστημικό σκάφος “Cassini”, το οποίο ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια να εξερευνά τον Κρόνο και τα φεγγάρια του.
Η επιφάνεια του Τιτάνα, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, είναι καλυμμένη με βουνά, λίμνες και ποτάμια, γεγονός που έχει οδηγήσει τους αστρονόμους να τον ονομάσουν το πιο όμοιο με τη Γη φεγγάρι στο ηλιακό σύστημα.
Οργανικά χημικά στοιχεία είχαν ήδη εντοπιστεί στον Τιτάνα, αλλά βασικό χαρακτηριστικό του, που οδηγεί τους επιστήμονες να εκτιμούν πως είναι εφικτό να υπάρχει ζωή, είναι οι λίμνες μεθανίου που διαθέτει.
Σε μία από τις εκθέσεις, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Ίκαρος, επισημαίνεται πως το υδρογόνο που κατεβαίνει μέσω της ατμόσφαιρας του Τιτάνα εξαφανίζεται στην επιφάνεια, γεγονός που υποδηλώνει πως θα ήταν δυνατό να αναπνέουν εξωγήινες μορφές ζωής.
Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε στο Journal of Geophysical Research, σημειώνεται πως υπάρχει έλλειψη ενός συγκεκριμένου χημικού στην επιφάνεια του Τιτάνα, κάτι που ωθεί τους επιστήμονες να εκτιμούν πως ενδεχομένως καταναλώνεται από κάποιους άγνωστους σε εμάς οργανισμούς.
“Εάν κάποιο από αυτά τα στοιχεία αποδειχτεί ότι αποτελεί ένα σημάδι ζωής, θα είναι διπλά ενδιαφέρον, καθώς θα αποτελεί δεύτερη μορφή ζωής, ανεξάρτητη από την υδατική βάση της ζωής στη Γη”, σημείωσε ο Chris McKay, αστροβιολόγος στη Nasa.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου